• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

Ролята на храната при превенция и лечение на камъните в пикочния мехур при кучетата

Храната е от изключително важно значение при превенцията и лечението на камъни в пикочния мехур при кучетата

Уролитиазата започва безсимптомно. Най-често причината за посещението при ветеринарния доктор е, че  вашият  любимец се изпуска вкъщи или ви прави впечатление, че пишкането е съпроводено с напъни и отнема по-дълго време. Кучето отделя повече време на „тоалета“ си след ходене по малка нужда. Понякога дори е възможно да има капки кръв в урината, което се забелязва по-лесно през зимния сезон на снега.

Поставянето на диагнозата е сравнително лесно. Една рентгенова снимка или ехография обикновено е достатъчна, за да се установят камъните. Взимането на проба от урината е необходимо, за да се определи състава на камъка.

Камъните имат ядро, изградено от различни елементи и съединения, малки количества епителни клетки от пикочния мехур и други продукти, отделящи се с урината. Първоначално са с големина на  прашинки, но с времето стават  с големина на лешник или дори яйце и повече на брой.

Видът на камъните се определя от преобладаващото количество вещество, от което са изградени. Най-често те са струвитни, калциево-оксалатни, уратни или цистеинови.

Видът на камъка определя и метода на лечение. Струвитните камъни са разтворими и те биха могли да се отстранят чрез спазването на определена диета. За други се налага оперативно отстраняване. И в двата случая е необходима консултация с ветеринарен лекар, който да предпише диетична храна за периода на лечение и за периода на възстановяване.

След отстраняването на камъните, правилното хранене има основна роля в предотвратяването на образуване рецидиви.

Целта на производителите е да направят храна, която да предотврати образуването на струвитни, оксалатни, уратни и цистеинови кристали в урината, т.е. да е с ниско съдържание на Ca и Mg, но от друга страна да е добре балансирана. Те се стремят да поддържат pH на урината в оптимални граници, като по този начин предотвратяват инфекции и образуване на камъни.

Поощряването на пиене на вода води до разреждане на  урината. Макар и трудно осъществимо, също е добър начин за превенция на уролитите. Консервите са вариант за увеличаване на количеството вода, което вашия любимец приема всеки ден.

Храненето с правилна и добре балансирана кучешка храна спомага за избягването на здравословни проблеми и посещения при ветеринарния лекар.

Екипът на BEST5 препоръчва следните сухи кучешки храни на марките EUKANUBA, HILL’S, PURINA PRO PLAN, ROYAL CANIN

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft