• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

Балансирана храна за Вашето куче – що е то?

Балансирана храна за Вашето куче – що е то?

Повечето храни на пазара би трябвало да са достатъчни за отглеждането на вашето куче. Лесно може да се забележи, че на тях е упоменато, че храната е пълноценна, балансирана и съобразена със стандартите на различни хранителни организации и асоциации. Важно е да се отбележи обаче фактът, че не всяка храна  спазва стриктно тези стандарти при изготвянето на дадена диета.

За да се каже, че една храна е здравословна, тя трябва да е направена по стандартизирани рецепти и технологии или да е преминала специални хранителни изпитания.

Ето някои от основните компоненти на балансираната диета за кучета:

1.Въглехидрати

bdf2

Ежедневните храни за кучето съдържат между 30 и 70 % въглехидрати. Кучетата са всеядни, което означава, че те биха могли да използват въглехидратите като източник на енергия. Най-чест източник на въглехидратите са зърнените култури от рода на пшеницата, царевицата, ориза, ечемик и овес, които придават на гранулата структура и текстура.

Не всички  въглехидрати са  усвоими от кучешкият организъм. Някои от тях  кучето не може да разгради и усвои, но те също са полезни. Наричат се „фибри“. Такива са например въглехидрати  от  меласата. Те спомагат кучето да е сито по-дълго време, намаляват общото количеството на храна, което е необходимо за едно хранене и не на последно място предпазват от напълняване и затлъстяване, т.е. помагат то да изглежда добре и да е във форма.

 

2.Протеини

bdf3

Един от най-важните компоненти в една храна. Протеините са изградени от аминокиселини, които са строителният материал на животинския организъм. Чрез тях се изграждат здрави мускули, както и спомагат за зарастването на рани. Кучето може самό да си изгради само половината от аминокиселините, от които се нуждае. Другата половина (наречени есенциални аминокиселини) то трябва да си набави от храната. Най-често използвани източници на протеини са месата от пиле, теле, пуйка, агне, риба, а също и яйца.

 

3.Мазнини

bdf4

Кучето има нужда мастни киселини, които си набавя от храната. Мазнините са източник на енергия, но те също така подобряват вкусовите качества на една храна. Те спомагат за усвояването на някои жизнено важни витамини. Мазнините в една храна осигуряват здрава кожа и лъскава и здрава козина. Източник на качествени мазнини в храните са птичата мазнина, растителни мазнини, рибеното и соево масло и др. Балансираната храна съдържа между 10 и 15% мазнини.

 

4.Витамини и минерали

bdf5

Последни, но не и по важност, са основни минерали и витамини, които трябва да присъстват в състава на една добре балансирана и здравословна храна. Основен източник за тях са плодовете и зеленчуците, но се намират и в някои бобови и зърнени култури. Това е и причината да ги намираме като една от съставките на кучешките храни.

 

5.Вода

bdf6

Балансираното хранене не е пълно, ако няма чиста и прясна вода за пиене. Водата е основен компонент за елиминирането на отпадни продукти и отрови от организма, за регулиране на телесната температура, транспорт на хранителни вещества до различни части от тялото, както и за предпазване от дехидратация. Независимо че във всяка една суха храна има процент влажност, задължително условие за здравословно и пълноценно хранене е до купичката за храна да има и купичка за вода.

За балансираното хранене на Вашия домашен любимец, екипът на BEST5 препоръчва следните сухи кучешки храни на марките EUKANUBA, HILL’S, PURINA PRO PLAN, ROYAL CANIN

 

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft