• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

5 интересни факта, които не знаем за кучешката слюнка

5 интересни факта за кучешката слюнка

Много хора не се замислят, когато в признак на нежност позволяват на домашния си любимец да ги целуне по лицето и ръцете. Това са често срещани взаимоотношения, но малцина от нас знаят какво съдържа кучешката слюнка и как тя влияе на нас, а и на самото куче. Ето пет интересни факта, които биха променили начина ви на мислене, относно вашето куче и неговата уста.

 

Кучешката слюнка предпазва от кариеси

Това не е абсолютно вярно, но е факт, че кучетата страдат много по-рядко от кариеси отколкото човека. Причина за това е киселинността на слюнката. Докато pH на слюнката при човек е между 6.5 и 7, то при кучето киселинността е леко по-алкална – между 7.5 и 8. По-алкалната слюнка на кучетата води до неутрализация на киселите продукти, които са продукт на жизнената дейност на бактериите в устата, водещи до ерозирането на емайла на зъбите.

 

Кучешката слюнка не помага за смилането на храната

За разлика от човешката, кучешката слюнка не съдържа храносмилателни ензими. Нейната роля е чисто механично да улесни придвижването на храната към стомаха и червата, където се извършва процеса на същинското храносмилане. При хората процеса на храносмилане започва още в устата, затова е необходимо храната да се сдъвче добре, за да се смеси със слюнка.

 

Кучешката слюнка  лекува

Тя съдържа антибактериални свойства, но е погрешно да се смята, че кучешката слюнка лекува. Кучетата ближат раните си, което чисто механично ги почиства от замърсявания, но слюнката съдържа и бактерии, които не позволяват раната да зарасне. За пълно излекуване на рани  е необходимо да се отиде при ветеринарен лекар.

 

Кучешките „целувки“ пренасят бактерии

Ветеринарни доктори специалисти в областта на стоматологията препоръчват да се ограничават този тип контакти. Антибактериалните свойства не правят „целувката“ чиста. Много изследвания сочат, че има сходство между бактериите, които причиняват периодонтити при кучетата и техните стопани.

 

Кучешката слюнка би могла да предизвика алергия при хората

За основен  алерген се смята кучешката козина, но при доста алергии в основата стои протеин, който се намира в кучешката слюнка. Според проучване, публикувано в Европейското списание за Алергология и Клинична имунология, кучешката слюнка съдържа 12 различни алерго- провокиращи протеини. Когато кучето се почиства и ближе своята козина, слюнката изсъхва и тези протеини се полепват по козината. При контакт с човек, индиректно слюнката би могла да причини алергия. Проучванията в това изследване посочват като основен алерген кучешката слюнка.

 

Няколко съвети за по-добра устна хигиена

Кучетата страдат от стоматологични проблеми, макар и по-рядко. Слюнката предпазва зъбите, но въпреки това е необходима активна превенция за отмиване на задържана храна. Ако не се почистват зъбите, по тях се образува плака, която спомага за задържането на бактерии и инфекции. С напредване на процеса се стига до загуба на костен материал, което от своя страна води до загуба на зъби.

Има изследвания, които сочат за връзка между бактерията, която се развива в неподдържаната уста и бактериите, които увреждат сърдечния мускул.

Препоръката на екипа на BEST5 е за поне един преглед от специалист в годината за вашия домашен любимец.

 

Очаквайте скоро и нашия нов продукт – ProDen PlaqueOff – препарат за поддръжка на кучешките зъби

За по-здрави зъби и венци, ефективен срещу лош дъх, зъбен камък и налепи – видимо подобрение само след 3-5 седмици!

Запознайте се с продукта във видеото:

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft