• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

Кучето е куче, нали?

best 5, бест 5, куче, кучета, породи, големи кучета, храна за кучета, храна за кученца, хранене на подрастващи кученца, храна за млади кучета, храна за големи кучета, храна за отраснали кучета, суха храна за кучета, храна за кучета цени, храни за кучета, гранули за подрастващи кучета, суха храна за кучета, дневна дажба на куче, качествена храна за кучета, най-добрите храни за кучета, качествена храна за кучета, петте най-качествени храни за кучета, полезни съвети за куче, Royal Canin, Роял Канин, Purina Pro Plan, Пурина Про План, Eukanuba, Еукануба, Хилс, Hill's, Lintbells, Линтбелс, хранителна добавка за стави за кучета, зеленоуста мида

Не съвсем – поне, когато говорим за хранене.

Кучетата от всички породи, възраст и размери имат сходни хранителни нужди, но има някои фини, важни разлики, с които собствениците трябва да са наясно. С други думи, малкото куче трябва да се храни с храна за подрастващи, възрастните с храна за възрастни, и така нататък.

Ще обърна внимание на разликите в хранителните нужди на кучета от малките породи,  в сравнение с тези на кучета от големите породи.

 

Бебета.

Едрите породи кученца са предразположени към развитието на ортопедични заболявания, когато пораснат. Доказано е, че храненето с подходящи диети с по-ниска енергийна стойност, които съдържат внимателно балансирано калциево-фосфорно съотношение има роля в намаляване на честотата на развитие на този вид заболявания с напредване на възрастта.

Кученцата от малките породи имат свои собствени уникални особености. Те имат изключително високи нива на метаболизъм и изгарянето на калории е само въпрос на време. Ако малка порода кученце не приема достатъчен брой калории навреме, то може да развие хипогликемия и в резултат слабост, летаргия, мускулни тремори, припадъци, а понякога и дори смърт. Бебета от малките породи трябва да се хранят с по-калорична храна, по често – три или четири пъти на ден.

 

Възрастни.

Различната скорост на метаболизма на малките, в сравнение с големите породи кучета продължава и в зряла възраст, което означава, че малките кучета трябва да поемат  повече калории на килограм в сравнение с големите кучета. Например, едно  куче, което тежи 5 кг в зряла възраст има нужда от  400 калории (kcal)  на ден, за да се поддържа в добра кондиция, а 50 кг  куче да изисква 2250 калории (kcal)  на ден.
Малко  математика показва, че куче от малка порода има нужда от 80 kcal/кг на ден, докато неговият приятел от голяма порода се нуждае само от 45 kcal/кг на ден. Съчетавайки това с факта, че кучетата от малките породи имат малки стомаси ,е обяснимо защо  повечето храни, предназначени за малки породи, са по калорични от тези на кучетата от големите породи.

 

Стари.

Кучетата от различни размери имат специални нужди и когато остареят. Малките породи кучета живеят по-дълго и високите нива на хранителни антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на свободните радикали.

От друга страна, доста често старите кучета от едрите породи страдат от някаква форма и степен на артрит. Поради тази причина, диетите предназначени специално за по-едрите стари кучета обикновено съдържат съставки като глюкозамин и хондроитин сулфат, които се грижат за  здравето на ставите.

Разбира се, малките кучета също могат да се възползват от глюкозамините, както и големите кучета се нуждаят от антиоксиданти. Начинът им на хранене може да бъде коригиран, спрямо техните индивидуални нужди.

Има голяма полза от това вашето куче да получава  добре балансирана, пълноценна храна, направена специално за неговата големина и възраст.

 

Научете повече за хранителните стойности на различните марки храни, за които екипът на BEST5, на база опита си,  дава гаранция за качество:

Гранулирани храни за подрастващи и възрастни кучета:

EUKANUBA

HILL’S

PURINA® PRO PLAN®

ROYAL CANIN

 

Хранителна добавка за стави:

Lintbells – хранителна добавка за стави

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft