• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

Храни за бебета и храни за отраснали кучета

Храни за бебета и храни за отраснали кучета

Изборът на правилните храни за бебета и храни за отраснали кучета е от съществено значение за здравето на кучетата.

На пазара се предлагат много храни, на опаковката на които има снимки на добре изглеждащи кучета с гръмки надписи и заглавия. Всяка от тях се стреми да е с нещо по-добра и иновативна. Някои от храните са  „Холистични“, други „Премиум“, а има дори и „Супер премиум“. В повечето случаи, това са маркетингови трикове, като разликата в храната не е съществена. Не е така обаче, когато говорим за храни за подрастващи и отраснали кучета. В съдържанието на храните за подрастващи и тези за отраснали кучета при различните марки обаче, винаги има сходни различия.

Реномираните марки храни се стремят да постигнат качеството, зададено като стандарт от различни хранителни институти и агенции. Тяхната цел е кучето да се храни с възможно най-пълноценната и балансирана храна през различните стадии от живота си.

Нагледен пример за минимум изисквания към съдържанието на жизнено необходими съставки към производителите на храни в Северна Америка, от страна на Американска Асоциация за Контрол на Храните (AAFCO):

aafco

Нуждите при подрастващите кучета от протеин (определени аминокиселини), мазнини и минерални вещества са по-високи от тези на отрасналите.

Калоричността на храната също е различна при растящите кучета. Бебетата имат повишена нужда от калории в сравнение с порасналите кучета със същия размер.

Подрастващите кучета от едрите породи имат допълнителни изисквания към храната. Повишеният риск от развитие на ортопедични заболявания (дисплазии напр.) и бързият растеж изискват индивидуален подход към тяхната диета. В общи линии храните за подрастващи кучета от едрите породи са по-бедни на мазнини, съдържанието на калций и фосфор е малко по-ниско както и тяхното съотношение е правилно балансирано.

Когато подрастващото куче достигне приблизително 80% от очаквания размер, то би могло да премине на диета за отраснали кучета. При различните породи това се случва по различно време. При малките породи обикновено е около 9-10-ти месец, при средните около година, а при едрите между 12-16-ти месец.

При системно хранене на подрастващи кучета  с диета за отраснали, вероятността от развитие на заболявания от недоимъчен характер се увеличава. Някои отраснали кучета биха могли да преминат на диета за подрастващи при някои условия, напр. активно спортуващи и работещи, бременни и лактиращи. Подходът е индивидуален като решението за това е редно да се вземе от специалист, за да не се получи обратен ефект като свръхтегло или затлъстяване.

При нужда вашият ветеринарен доктор би могъл да ви избере индивидуална диета съобразена с моментното състояние на вашето куче.

Best 5 Ви предлага възможност за безплатна консултация с  д-р Камбуров, относно всички въпроси, касаещи продуктите за подрастващи и отраснали кучета, които предлагаме и начина на прием на храните и хранителните добавки за различните породи кучета и възрастови диапазони. Не се колебайте да ни пишете, ще отговорим на всяко запитване.

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft