• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

5 често срещани заболявания, свързани с грешки при храненето

5 често срещани заболявания, свързани с грешки при храненето

Висококачествената, добре балансирана суха храна, е от съществено значение за здравето на вашето куче. Неправилното хранене е причина за голям брой сериозни заболявания. Ето и най-често срещаните заболявания, свързани с грешки при храненето на кучето.

 

  1. Затлъстяване

Затлъстяването е широко разпространено заболяване, което засяга около 50% от домашните любимци. По-важното в случая е, че наднорменото тегло е предпоставка за други сериозни заболявания като диабет, високо кръвно налягане, артрит и дори рак. Статистиката казва, че пълните кучета имат по-кратък живот от тези с нормално телесно тегло от същата порода.

За съжаление, едва 10% от стопаните на затлъстели кучета осъзнават този проблем!

Нивата на мазнини и калории в една храна са от съществено значение за нейното качество. Тяхното изобилие обаче не е гарант за качество, а по-скоро обратното.

Едно от най-важните неща при гледането на куче е намирането на подходяща диета за него.

 

  1. Панкреатит

Възпалението на панкреаса (задстомашната жлеза) често е свързано с неправилното хранене. От значение в случая е не само качеството на храната, но и честотата на приемане, както и нейното количество. Системното хранене по един път на ден, даването на храни богати на мазнини, води след себе си до претоварване на панкреаса и като следствие диария, повръщане и недобро усвояване на храната.

 

  1. Камъни в пикочния мехур

Произходът на камъните в пикочния мехур е различен. Те биха могли да са изградени от минерали или други вещества. Например, основа за калциевите камъни е Ca оксалат, докато при струвитните камъни основа са магнезий и фосфор. Големината и броят им често е различен, общи са признаците, които те причиняват – често уриниране, кръв в урината, задръжка на урина и др.

Консултацията с ветеринарен лекар при този проблем е задължителна. След установяване на вида на камъка, лекарят е този, който преценява дали лечението е възможно да протече консервативно – чрез диета, или оперативното отстраняване е единственият изход.

 

  1. Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е чест проблем при кучетата. Една от основните причини за това е небалансираното хранене. Високото ниво на сол в храната на кучето води до повишеното му ниво в кръвния поток. Като следствие на това се задържа повече вода и се повишава кръвното налягане. За да може да компенсира това, сърцето увеличава скоростта на своята работа и увеличава своя обем. Това естествено е възможно до определена степен и води до по бързо износване на сърдечният мускул.

 

  1. Диария

Кучетата често имат диария. Определянето на причината за нея, както и начина за нейното лекуване, е преценка на ветеринарният лекар. Според честотата, вида и количеството на изхожданията, ветеринарният лекар преценява кой отдел на червата на вашето куче е засегнат, а оттам и вида на диетата която е най-подходяща. Например, ако изхожданията са големи по количество, но само няколко пъти на ден, това е признак на проблем в работата на тънките черва на вашето куче. Ако диарията на вашето куче е съпътствана от голям на брой изхождания с водниста консистенция, то това е признак на дисфункция на дебелото черво на храносмилателният отдел. Подходът за лечение в този случай препоръчва използването на диети богати на фибри (разтворими и неразтворими такива), докато при проблем с тънките черва се препоръчват диети бедни на мазнини и лесно смилаеми.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, относно нуждите на вашия домашен любимец за нивата на мазнини, фибри, Ca, p, и други съставки които имат важна роля за здравето на вашето куче.

Best 5 Ви предлага възможност за безплатна консултация с  д-р Камбуров, относно всички въпроси, касаещи продуктите, които предлагаме и начина на прием на храните и хранителните добавки за различните породи кучета и възрастови диапазони.

Не се колебайте да ни пишете, ще отговорим на всяко запитване.

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft