• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

Нежните гиганти – 9 интересни фаkтa за мастифите

Нежните гиганти – 9 интересни фаkтa за мастифите

Спокойни, чувствителни и със самочувствие, мастифите са големи и мощни кучета с интересна история. Те са  от групата на работещите кучета. Идеални пазачи, но и прекрасна компания вечер пред телевизора вкъщи. Ето и някои интересни факти за тях:

1. Мастифите са от групата на молосоидите.

Има данни за мастифоподобни кучета живели в планините на Азия преди 4500 години (2500 C). В британския музей се намира барелеф от вавилонският дворец на Ашурбанипал, на който са изобразени кучета приличащи на мастифи които ловуват лъвове.

2. Народните приказки разказват за финикийски търговци които докарват Мастифите до Британската империя.

Там те биват открити от римляните които ги докарват до арените за битки. Англичаните ги използват предимно за охрана на именията и замъците си, пускайки ги на воля през нощта. Повечето експерти са съгласни , че основна роля за създаването на породата имат англичаните.

16839334_10154141292852041_907461800_n

3. При прекосяването на Алпите от картагенския лидер Ханибал, компания му правят няколко батальона мастифи, тренирани за война.

По време на това дълго пътешествие тези кучета срещат много местни породи и когато природата вземе своето, като резултат се появяват няколко нови породи, включително Санбернара, някога наричан Алпийски мастиф. Следи от мастиф се намира в потомството на гигантските породи кучета от Балканите, Испания и Франция.

4. Въпреки, че записите са оскъдни, изглежда, че колонистите Plymouth и Мейфлауър имали мастиф и шпаньол с тях на тяхното пътуване до Новия свят.

И все пак истинският внос на мастифи в Съединените щати започва след 19 век.

5. Мастифите пристъпват с достойнство и великолепие. Стандартите за породата нямат максимална височина при холката, но имат минимум от 66 см за мъжките и 62 см за женските кучета.

Има екземпляри с почти 1 метър височина при холката! Теглото също е без граници, като мъжките варират между 70 и 100 кг, а женските между 50 и 70 кг.

16839505_10154141293022041_1832246725_n

5. Рекордът се държи от мъжки екземпляр на име Зорба от 1989 година.

Неговите размери са: от върха на носа до края на опашката 2,45 м и тегло от 155кг!

7. Периодът на растеж е по-дълъг при подрастващите мастифи.

Въпреки, че младите кучета изглеждат едри, пълен физически и умствен капацитет те достигат чак на третата си година. Докато растат, те са податливи на контузии и наранявания в областта на ставите, затова не трябва да се претоварват. Даването на балансирани и пълноценни храни от висок клас като Еукануба, Роял Канин Хилс и Про план е от изключително важно значение за подрастващите кучета от едри породи.  Дълги разходки, прескачане на препятствия или други подобни натоварвания, е редно да се избягват до 18-24 месец.

8. Дресурата и социализацията са от съществено значение за тези кучета, предвид размера им.

Мастифите са интелигентни животни, с нежен характер и желание да служат на своя стопанин, но те са и доста упорити и инати. Ако се изплашат, притеснят или наранят дори и с дума, от тях може да се очаква всичко. Поради тази причина уроците и дресурата при  тях трябва да са кратки и забавни под формата на игра.

9. Улегналият начин на живот не му е чужд, но въпреки размера си, Мастифът няма да откаже по-интензивни тренировки и разходки.

Не е капризен, прекрасен член на семейството и страхотен пазач! При правилна дресировка и поддържане на добра кондиция, те са идеални за работа на всякакви терени и всякакви условия.

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft