• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

BEST5.bg- Хранене на подрастващо куче – Част 2

Хранене на подрастващото куче

Храненето на подрастващото куче е от изключително важно значение за неговото здраве и правилно развитие.

Продължение на статията Хранене на подрастващо куче – Част 1

 

Дневна дажба на подрастващото куче 

Всеки производител на храни дава примерни дажби за ежедневен прием на своята храна всяка опаковка. Естествено той е ориентировъчен, но е добро начало. Един белег който трябва да следим е външния вид на нашия любимец, а не колко храна остава в купичката или за колко време изчезва тя. Дневната дажба е индивидуална, тя зависи от метаболизма, моментното състояние и етапа на развитие на вашия домашен любимец. Ако вашето кученце пропуска ядене или си играе с гранулите, това е още един белег, че получава повече храна, отколкото има нужда. Също така това означава, че е време да елиминирате едно от храненията или да намалите порцията, която давате.

Също така ако използвате лакомства за обучение, те също трябва да се калкулират в дневната дажба.

 

Колко често трябва да се храни малкото куче?

Енергийните запаси на малкото куче са ограничени. Както всяко малко същество, кученцата се нуждаят от малки количества храна  давани на кратки периоди от вид съобразен с техните хранителни нужди и етап на развитие на породата. За да предотвратите в тях изграждането на лоши навици, не бива да оставяте храна в купичката за повече от 10 -20 минути. Повечето от тях изяждат своята порция за секунди J.

 

Заслужава ли си по скъпата храна?

Премиум храните имат по-висока хранителна стойност, т.е. дневната дажба е по-ниска, а има същият ефект и резултат. Също така високият клас храни подържа едно и също ниво на съставки , докато при средния и икономичен клас, качеството може да има разлики между различните чували от различни партиди.

Големите производители на кучешка храна, инвестират сериозни средства в разработването и поддръжка на своите марки храни, постоянно подобряват своята формула с цел по-високи резултати. Т.е. хранейки вашето куче с висок клас храна вие сте сигурни, че то получава всичко от което то се нуждае във всеки етап от своето развитие.

 

Суха храна, консерви или и двете?

Повечето производители на храни предлагат както суха така и консервирана храна.

  • Консервирана хранае най-скъпият начин за хранене, но и най-апетитният и предпочитан от нашите любимци. Няма консерва, която да съдържа по малко от 80% влажност, което в буквален превод означава че си купуваме 4/5 вода и 1/5 суха съставка. Подрастващото куче трябва да се храни с пълноценна и балансирана диета, която да задоволи енергийните му нужди и нуждите на тялото му за растеж. Консервите сами по себе са по-скоро недостатъчни и непълноценни.

 

  • Паучовесреден вариант, еквивалент на бързото хранене

 

  • Суха храна или гранули – са най- икономичният, най-балансиран и пълноценен начин за хранене на вашето куче. Плюсовете започват от стимулиране на кучето да дъвче своята храна, до механично почистване на зъбите чрез по-твърдите гранули и съставки в тях. При необходимост, гранулите биха могли да се размекват с хладка вода или консерви. Това също така се използва за допълнително подобряване на техния вкус.

…Очаквайте и следващите материали от поредицата на тема „Пълноценно и здравословно хранене на кучето на д-р Камбуров.“, а междувременно може да се заознаете с ценните качества на предлаганите от нас храни за подрастващи кученца от марките EUKANUBA, HILL’S, PURINA PRO PLAN и ROYAL CANIN.

BEST5.bg- Хранене на порастващо куче – Част 3

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft