• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

Противопаразитни продукти- предимства и недостатъци

В разгара на сезона на кърлежите и всякакви други външни паразити, ще обърнем внимание на предимствата и недостатъците на най-често използваните противопаразитни продукти, които се предлагат на нашия пазар.

 

 

Пипети(Спот-он форми)

 

Предимства:

 1. Лесно приложение: Пипетите за външно обезпаразитяване са лесни за приложение. Просто се нанасят върху кожата на кучето, обикновено в областта на врата или гърба и веществото се абсорбира в кожата за кратко време. Този процес е обикновено е по-лесен от даването на таблетка на куче, особено ако кучето е злоядо.
 2. Бързо действие: Пипетите за външно обезпаразитяване обикновено имат бързо действие, което означава, че те могат да предоставят защита срещу паразитите в рамките на няколко часа след приложението. Това е полезно за бърза защита, особено ако кучето ви е било изложено на голям риск от масивна инвазия с паразити.
 3. Дълготрайна защита: Много от пипетите за външно обезпаразитяване предоставят дълготрайна защита. Едно нанасяне може да осигури защита за няколко седмици, което е удобно за заети собственици на кучета.
 4. По-малко странични ефекти: Пипетите за външно обезпаразитяване обикновено имат по-малко странични ефекти от таблетките, тъй като веществата се абсорбират през кожата на кучето, вместо да влизат директно в стомаха. Това може да е предимство за кучета, които имат чувствителен храносмилателен тракт.

Недостатъци:

 1. Време за изсъхване и ограничение на контакта с вода: След нанасяне на пипетите обикновено се изисква време за попиване, преди кучето да може да бъде изложено на вода, като например къпане или престой на открито при дъжд. Това може да създаде ограничения за кучето, особено ако живее в среда, където е често изложено на влага.
 2. Риск от загуба на продукта: С някои пипети може да има риск от излизане на продукта по време на нанасянето или след него, особено ако кучето е много активно или ако не е правилно нанесено.
 3. Възможни реакции на кожата: Някои кучета могат да развият реакции на кожата към веществата, използвани в пипетите, което може да включва кожни раздразнения или алергични реакции. Тези реакции обикновено се проявяват като свръхчувствителност или обриви около мястото на приложение на пипетите.
 4. Необходимост от внимателно нанасяне: При някои пипети е необходимо да се осигури точно нанасяне на продукта върху кожата на кучето, което може да изисква внимателно приложение и може да бъде трудно за някои собственици на кучета.
 5. Неприятен мирис или остатъци: Някои пипети могат да имат силен мирис или да оставят мазни или лепкави петна на кожата на кучето, което може да бъде неудобно за кучето или неприятно за собствениците му.

 

Таблетки

 

Предимства:

 1. Липса на петна по кожата: За някои собственици на кучета приложението на таблетките може да бъде по-удобно и по-приятно за кучето, тъй като не оставят мазни или влажни остатъци като пипетите. Таблетките също така не могат да се измият като пипетите, което може да бъде предимство за някои собственици на кучета.
 2. По-малка вероятност от прекъсване на ефективността: Таблетките за обезпаразитяване се приемат орално и се абсорбират в червата на кучето. Това означава, че няма риск от измиване или загуба на продукта, което може да се случи с пипетите, особено ако кучето се измие или се изложи на дъжд скоро след приложението.
 3. По-продължителна защита: Някои таблетки за външно обезпаразитяване предоставят по-продължителна защита от пипетите. Това означава, че можете да се чувствате по-спокойни, че кучето ви е защитено за по-дълго време, без да се налага да прилагате продукта на всеки няколко седмици.
 4. По-малък риск от прехвърляне на продукта: Таблетките за обезпаразитяване са по-малко вероятно да бъдат прехвърляни от кучето на други хора или животни, както може да се случи с пипетите, които оставят петна по кожата на кучето.
 5. По-малка вероятност от кожни реакции:

 Недостатъци:

 1. Неудобство при приемане: За някои кучета приемането на таблетките може да бъде трудно или неудобно.
 2. Ограничена ефективност във времето: Таблетките за обезпаразитяване имат време на действие и трябва да се приемат редовно, обикновено на всеки месец или по-често. Това може да бъде досадно за собствениците на кучета и може да създаде риск от пропуски в лечението.
 3. Влияние върху хранителните навици: Таблетките за обезпаразитяване обикновено трябва да се вземат с храна или по определен начин, което може да влияе на хранителните навици на кучето или да доведе до проблеми с приемането на храна.
 4. Възможни странични ефекти: Както  при всеки медикамент, таблетките за обезпаразитяване могат да предизвикат странични ефекти при някои кучета. Тези странични ефекти биха могли да включват гадене, диария, неспокойство или други неприятни симптоми.
 5. Ограничен обхват на защита: Таблетките за външно обезпаразитяване обикновено предоставят защита само срещу определени видове паразити, като например бълхи, кърлежи или червеи. Те може да не предоставят защита срещу други видове паразити, като например комари или мухи.

 

Противопаразитни каишки

Предимства:

 1. Дълготрайна защита: Противопаразитните каишки предоставят дълготрайна защита срещу бълхи, кърлежи, комари и други насекоми за период от няколко месеца след едно приложение. Това означава, че Вие и Вашето куче можете да се чувствате спокойни, че сте защитени за продължителен период от време, без да се налага да прилагате продукта всеки месец.
 2. Лесно приложение: Прилагането на противопаразитната каишка е много лесно. Просто поставете каишката около врата на кучето като съобразите подходящия размер. Не е необходимо да се избягва контакт с вода, което е задължително при някои други форми на обезпаразитяване.
 3. Удобство за собственика и кучето: Противопаразитните каишки са удобни както за собствениците на кучета, така и за самите кучета. Избягват се процедури, като например нанасяне на капки или прием на таблетки.
 4. Безопасност за децата и други домашни любимци: Поради своята форма и приложение, противопаразитните каишки обикновено не представляват риск за децата или други домашни любимци, които могат да имат контакт с кучето.
 5. Действие против повече видове паразити: Много противопаразитни каишки предлагат защита не само срещу бълхи и кърлежи, но и срещу комари и други насекоми, които могат да представляват риск за кучето. Това осигурява цялостна защита от широк спектър от паразити.
 6. Съчетание с други форми на обезпаразитяване: Противопаразитните каишки често могат да се използват в комбинация с други форми на обезпаразитяване, като например капки или таблетки, за постигане на по-ефективна и цялостна защита срещу паразитите.

Недостатъци:

 1. Възможни реакции на кожата: Някои кучета могат да развият реакции на кожата към материалите, използвани в противопаразитните каишки, което може да включва кожни раздразнения или алергични реакции. Тези реакции обикновено се проявяват като  обриви около мястото на приложение на каишката.
 2. Мирис и неудобство за кучето: Някои противопаразитни каишки могат да имат силен мирис или да бъдат неудобни за кучето, особено ако те не се носят правилно или ако кучето е чувствително към веществата, използвани в каишката.
 3. Нужда от редовна смяна и поддръжка: Противопаразитните каишки обикновено изискват редовна смяна, което може да бъде забравено от собствениците на кучета. Също така, каишките трябва да бъдат правилно поддържани и съхранявани, за да запазят ефективността си и да предоставят непрекъсната защита.
 4. Висока цена: Не на последно място е важно да се отбележи високата цена на протовопаразитните каишки. Предвид факта, че все пак те са активни за по-дълъг период от време, в крайна сметка цената им на месец е най-изгодна в сравнение с останалите противопаразитни продукти.

 

В заключение ще отбележим, че в периода на масова инвазия на паразити е задължително да се прегледа домашния любимец след разходка, независимо от избрания противопаразитен продукт.

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft