• Безплатна доставка до офис на Спиди и Еконт!

BEST5.bg- Хранене на подрастващо куче – Част 3

Храненето на подрастващото куче е от изключително важно значение за неговото здраве и правилно развитие.

Продължение на статията Хранене на подрастващо куче – Част 1

Продължение на статията Хранене на подрастващо куче – Част 2

 

Разлики при хранене на кучета от малки и големи породи

Има огромна разлика при хранителните нужди на кучетата от малките и големите породи. Това важи особено за подрастващите кучета. Кучета, които в зряла възраст тежат под 10 кг се смятат за кучета от малки породи. Те растат по-бързо, външно достигат вид на зряло куче на възраст около 9 месеца. При бебетата от едрите породи (над 10кг. в зряла възраст), достигането на това ниво отнема повече време. Между 15 и 24 месеца отнема до достигане на максимален размер и зрялост, в зависимост от породата.

 

Колко трябва да храним подрастващото куче?

  • В интернет има най-различни таблици и калкулатори, относно прираста и килограмите, които трябва да бъде вашето куче (напр. petsci.co.uk). Мерете кучето всяка седмица и си записвайте неговия прогрес, сравнявайте със стандартите за породата. Променяйте неговата ежедневна дажба, спрямо растежа му всяка седмица като се стремите той да е в средни граници.
  • Най-прецизно измерване на куче би могло да се направи на специални кантари и везни. Друг лесен начин е да се измерите вие, държейки вашето куче на обикновен кантар, след което да се измерите само вие. Разликата е малкия ви четириног приятел.
  • Килограм под или над нормата не бива да ви притесняват. Все пак тези данни са ориентировъчни, както и няма две кучета дори от една порода и една майка, които да растат с еднакви темпове и скорост.
  • Прехранвайки кучето не си гарантирате , че то ще порасне по-едро и добре изглеждащо. Напротив, пълните кученца са предразположени към проблеми със ставите, диабет, сърдечни болести и като цяло мързеливост и летаргия.

 

Домашна храна

Храната на хората със сигурност е по-апетитна за вашия любимец, но не е така здравословна. Даването на храна от масата не е добър начин за дресура на вашето куче. Много е вероятно като резултат, вашето куче да откаже кучешка храна и много скоро да разположи своето пълно тяло на вашето любимо кресло или диван. Човешката храна е недобре балансирана за вашия любимец, богата на подправки и със сигурност няма да се отрази добре на стомаха на вашето куче.

 

Просене за храна

Трябва да се научите да устоявате на погледа на вашия любимец. По време на еволюционното съжителство на кучето и човека, то е изградило перфектни методи за манипулация на човешките навици, свързани с прехраната и  привързаността. В праисторически времена дивите кучета, предци на сегашните домашни, култивирали хората като начин за доставяне на храна. Със сближаването на двата вида, кучетата  усъвършенствали своите просещи навици до максимален резултат: Колкото по-нещастен вид имаш, толково повече облаги получаваш. Мининум риск с максимум ловна техника.

Не се поддавайте на този трик. Просенето не е емоционална криза на вашето куче или тест за вашата любов към него. По-скоро учените го наричат еволюционна оцеляваща стратегия на вида или измама. Позволявайки на вашето куче да ви манипулира по този начин, то получава повече храна от необходимо и на-често небалансирана и недобра за него. Като резултат това може да има неприятни дори и фатални последици за неговото здраве.

 

Няколко съвета

  • За да кажеш здравей на своето куче не му давай храна. По добър начин за това е да си поиграеш с него или да го срешиш. Хранейки го, рискуваш да провокираш признаци на раздразнителност у него при раздяла.
  • Давайте храни със специални нужди (ветеринарни диети) само по предписание. Това би могло да има сериозни последствия .
  • Някои витамини и минерали, ако се дават без нужда биха могли да навредят на вашето куче, напр. даването на калций при едрите породи кучета хранени с подходяща храна.
  • Придържайте се към храната, която сте избрали за своето куче и с която то изглежда и се чувства добре. Резки смени на хранителния режим биха могли да доведат до храносмилателни разстройства.
  • Малки количества плодове и зеленчуци няма да навредят. Те са чудесен начин за награда на кучето, а и са с ниска хранителна стойност.
  • Прясна вода е важно винаги да има на разположение. Хубаво е купичката да се измива веднъж седмично минимум, особено тези които се намират навън.

 

Как да преминем от храна за бебета към храна за отраснали кучета?

Преминаването на храна за отраснали кучета би трябвало да стане за период от няколко дена. Плавно и постепенно, за да не се получат стомашни проблеми

 

Кокали

Внимание!!!! Сурови или сварени, кокалите могат да навредят на вашето куче. Когато се сдъвчат те стават на малки парченца с остри  ръбове, които биха могли сериозно да наранят устата, гърлото или стомаха и  червата на вашето куче. Също така те биха могли да предизвикат запек, да предизвикат сериозно запушване на червата. Всичко това може да има летален завършек. Не на последно място, кокалите нямат никаква хранителна стойност за кучето. За го стимулите да дъвче или да си играе с кокали, по-добър вариант са играчки от зоомагазините, ветеринарни кабинети и клиники.

Ако храненето на кучето е ангажимент на цялото семейство, запознайте и тях с тези прости правила. Опредете кой в семейството е „алфа“, при кого то ще ходи когато има нужда от помощ и закрила, и при кого когато има нужда да се поглези и полигави. Установяването на ред във вашето семейство ще направи удоволствие от това да имате куче вкъщи пълно. Липсата на ред би могло да стигне до кошмар. Важно е за кучето да разбере, че вие сте водач на глутницата. Позволявайки му да си проси от масата, омаловажава вашите лидерски качества.

 

…Очаквайте и следващите материали от поредицата на тема „Пълноценно и здравословно хранене на кучето на д-р Камбуров.“, а междувременно може да се заознаете с ценните качества на предлаганите от нас храни за подрастващи кученца от марките EUKANUBA, HILL’S, PURINA PRO PLAN и ROYAL CANIN.

BEST 5 предлага първокласна суха храна и други продукти за кучета от едрите породи от доказани марки и производители - EUKANUBA, HILL'S', ROYAL CANIN, PURINA PRO PLAN,Lintbells и др.
Абонирайте се за
нашия бюлетин
© 2024 BEST5. Всички права запазени. Създадено от ND Soft